Wat is Yoga?

Yoga wordt vaak omschreven als een vereniging van lichaam, geest en ziel of ‘meditatie door beweging’ In de praktijk komt het er op neer dat yoga een combinatie is van rekken, strekken, kracht opbouwen, ademhalen, balanceren en concentreren.

Het is fysiek zeer uitdagend, daar is niks vaags of zweverigs aan, zoals men soms denkt. De houdingen zijn gericht op kracht, flexibiliteit, groei, innerlijke reiniging en innerlijke rust. Door de beoefening van yoga word je soepel, lenig, maar ook met een stijf lichaam kun je prima yoga beoefenen. Je lichaam zal sneller flexibel worden dan je denkt. Zodra je yoga een kans geeft, merk je snel wat het je nog meer oplevert:

  • Je bent minder moe.
  • Je voelt je alerter en vitaler.
  • Je lichaam wordt krachtiger en soepel.
  • Yoga bevrijd je lichaam en geest van spanning, stress of overgewicht.
  • Je uithoudingsvermogen en vooral je wilskracht wordt getraind.
  • Yoga heeft een gunstige invloed op je zenuwstelsel, hormoonhuishouding, bloedsomloop en spijsvertering.
  • Je leert je grenzen verleggen door in iedere houding je fysieke grenzen op te zoeken.

De verschillende yogastijlen die in Kollum gegeven worden:

Yin-yang yoga

Combinatie van Yin yoga met easy flow yoga.

Yin staat voor zachtheid en overgave en Yang staat voor meer actie en doelgericht bezig zijn.  In deze combinatie les werken we met beide kwaliteiten actieve dynamische bewegingen afgewisseld met rustige yin houdingen, die langer aangehouden worden. Er ontstaat zo een gezonde balans tussen lichaam en geest.

Deze les wordt in Kollum gegeven op maandagavond 19:00.

Yin Yoga

Deze les richt zich op het mobieler maken van de gewrichten. Yin houdingen richten zich meer op het dieper liggende bindweefsel rondom de gewrichten en organen en brengen je in contact met de stilte in jezelf, wat diepe ontspanning kan geven.

Het is een goede aanvulling op een actievere yoga- of sportles.

Deze les wordt gegeven op maandagavond om 20:15.

Restorative Yoga

Het is een herstellende yoga, die je lichaam in een diepe staat van rust brengt. Je zenuwstelsel krijgt hierdoor de gelegenheid om te ontspannen, waardoor lichaam en geest kunnen herstellen van overbelasting. Bij restorative yoga blijf je 5-20 minuten in de houding liggen en je maakt gebruik van kussens, dekens en andere props. Deze vorm van yoga wordt elke laatste maandag van de maand gegeven in de vorm van een lange eindontspanning of de helft van de les.